Menu
Koszyk

DLACZEGO KAMADOCLUB A NIE INNA MARKA ?

Kamado Club


Dlaczego KamadoClub, a nie inne marki Premium ?


  • Po pierwsze, model PRO 2 posiada unikalny, opatentowany system zamykania/kontroli pokrywy Soft Close.System ten pozwala wygodnie korzystać z grilla bez dodatkowego wysiłku. System PRO 2 składa się z zawiasów,które utrzymują ponad 90% ciężaru pokrywy oraz trwałego zamka ze stali nierdzewnej, który otwiera grill za dotknięciem palca.Dzięki systemowi powolnego opuszczania pokrywa opuści się powoli i zamknie za jednym dotknięciem.Unikalna konstrukcja systemu pozwala na regulację (w miarę potrzeb) ciężaru wieka, jego prędkości opuszczania, kąta otwarcia/zamknięcia. To wyjątkowy system. KamadoClub posiada patent na ten system na terenie Litwy. Inni producenci nie mogą pochwalić się takim rozwiązaniem. Czemu?  Ponieważ nie są nastawieni na poprawę jakości produktów, a takie elementy wymagają w szczególności dodatkowych inwestycji, co może skutkować zmianami cen i ryzykiem utraty potencjalnych przychodów. Podejście KamadoClub w tej kwestii jest zupełnie inne. Testujemy, myślimy, robimy. Nie zawsze wychodzi to za pierwszym razem, ale nie poddajemy się. Wyprodukowaliśmy system Soft Close (wspólnie z naszym partnerem w Chinach) i testowaliśmy go przez 16 miesięcy , więc system ten nie jest spontanicznie instalowany w grillach. Było to starannie przygotowane. Warto chyba wspomnieć o jednym z czołowych producentów grilli kamado na świecie, który także opatentował wolno zamykający się system zawiasów pokrywyNależy tutaj zauważyć, że cena ich grilli zaczyna się od 1900 Eur i jest problem z obsługą w Polsce (nie ma przedstawicielstwa na miejscu).



  • Po drugie, boczne półki i przedni uchwyt z tworzywa HDPE (wysokiej gęstości polietylen). Grill Kamado Club PRO 2 posiada wygodne stoliki boczne z HDPE, które z łatwością pomieszczą najpotrzebniejsze akcesoria. Wykonane z tworzywa sztucznego o dużej gęstości przez co szczególnie odporne na wilgoć. Stoliki te nie zmieniają swojego wyglądu niezależnie od sezonowości i klimatu w Polsce. Stoliki nie są odporne na gorące naczynia żeliwne ani gorące akcesoria do grilla (np. kamień do gorącej pizzy), dlatego należy jechronić – wystarczy położyć drewnianą deskę do krojenia i położyć na niej gorące przedmioty.Inni producenci nie stosują takich rozwiązań. Czemu? Bo kosztują więcej niż bambusowe odpowiedniki, których pielęgnacja iodporność na wilgoć jest wątpliwa. KamadoClub testuje swoje produkty i stale poszukuje nowych rozwiązań na istniejące problemy ,dlatego montaż bocznych półek z HDPE + uchwyt rozwiązuje problem narażenia na wilgoć.


  • Po trzecie, grubość ceramiki w grillu PRO 2 wynosi 3 cm. To najgrubsza ceramika zastosowana w grillach typu Kamado w Polsce.Ta ceramiczna grubość zapewnia stabilną temperaturę wewnątrz grilla, długotrwałe ciepło i mniejsze zużycie węgla. Grubość ceramiki innych producentów kamado w grillach tej lub podobnej wielkości wynosi od 2 cm do 2,5 cm.To oczywista przewaga KamadoClub nad innymi producentami.


  • Po czwarte, górny zawór grilla PRO 2 jest dwukierunkowy. Obrót w 2 kierunkach pozwala na równomierne rozgrzanie korpusu podczas długiego gotowania (zawór zamknięty) lub, gdy zawór jest całkowicie otwarty, na podniesienie temperatury do pieczenia pizzy lub samoczyszczenia grilla. Zawory innych producentów są różne, ale przeważa standardowy zawór z regulatorem w 3 pozycjach (tylko przez skrzydło), więc w tego typu grillu szybkie i czasochłonne jest przyspieszenie procesu lub znaczne podniesienie temperatury np. do pieczenia pizzy. Czy da się podnieść temperatury do 500 C grillem innego producenta? Śmiem twierdzić, że to prawdopodobne, ale nie gwarantowane. W przypadku KamadoClub PRO 2 proces ten nie jest skomplikowany ze względu na zastosowany zawór dwudrożny. Dodatkową implementacją techniczną, która wpływa na wzrost temperatury, jest otwór dopływu powietrza i wnęka w palenisku do której opada popiół, ale o tym w innym punkcie.


  • Po piąte, rozwiązania techniczne w palenisku (część, do której wsypywany jest węgiel) oraz dolny port dopływu tlenu. Paleniska zastosowane w modelach PRO 2 posiadają następujące cechy: szeroki otwór dopływu tlenu z podwójną kratką, który pozwala kontrolować dopływ powietrza do wnętrza grilla. Ponadto palenisko modelu PRO 2 ma szeroką wnękę (w dolnej części paleniska), która nie jest zapychana popiołem z płonącego węgla drzewnego podczas gotowania. Dodatkowo paleniska w modelach PRO 2 mają dodatkowe otwory dopływu tlenu po bokach, aby usprawnić proces. Te parametry technologiczne gwarantują doskonałą przepuszczalność przepływu powietrza i precyzyjną kontrolę temperatury. Takie rozwiązania nie zostały zastosowane w grillach innych marek, dlatego też producenci zazwyczaj zalecają stosowanie temperatur do 250 C, ponieważ osiągnięcie wyższych temperatur wiąże się z ryzykiem uszkodzenia paleniska i często po prostu niemożliwe. Tutaj KamadoClub ma niepodważalną przewagę. Przedstawiciele/producenci innych grilli często boją się zrobić przykładowe testy z grillami KamadoClub PRO 2, ponieważ nie ma co testować – ich produkty nie są w stanie konkurować z grillami KamadoClub PRO 2 w wielu aspektach, więc istnieje obawa kompromitacji.


  • Po szóste, paleniska zastosowane w grillach PRO 2 mają specjalny krój, zwany inaczej szwem kompensacyjnym. Ten szew pozwala na rozszerzanie się paleniska (praca przy wysokich temperaturach) , zmniejszając w ten sposób ryzyko pęknięcia. Zgodnie z naszymi zaleceniami, nie należy przenosić gorącego paleniska, m.in. przenosić grill z miejsca na miejsce, zanim całkowicie ostygnie. Czemu? Ponieważ wibracje uszkadzają integralność, a to może wpłynąć na awarię paleniska. Nie zaleca się również wyjmowania paleniska z grilla w celu oczyszczenia popiołu. Istnieje możliwość uszkodzeń mechanicznych. Zabrania się mycia wnętrza grilla i innych ceramicznych części wewnątrz grilla wodą lub innymi płynami. Inni producenci stosują głównie 2 rodzaje palenisk: dwuczęściowe (pierścień + spód) lub jednoczęściowe bez szwu kompensacyjnego. Wciąż krążą pogłoski, że dwuczęściowe palenisko jest nowszym technologicznie i bardziej praktycznym rozwiązaniem. To nieprawda. Przede wszystkim części te nie posiadają żadnych szwów kompensacyjnych pozwalającym rozszerzaniu się ceramiki. Zwykle są wykonane z cieńszej ceramiki i osiągają grubość do 1,5 cm. Nasze palenisko ma 2 cm. A czy jest nowsze technologicznie? Tak. Solidna konstrukcja paleniska ze szwem kompensacyjnym jest nowsza i bardziej niezawodna.


  • Po siódme, nogi grilla PRO 2 zostały zaprojektowane tak, aby utrzymać grill w stabilnej pozycji niezależnie od pogody lub kąta otwarcia pokrywy. Stojak malowany proszkowo. Posiada 4 koła: 2 przednie z hamulcami i 2 tylne - bez. Sam stojak na grilla jest szeroki - jego szerokość to 64,5 cm, dlatego gwarantuje stabilność grilla. Podstawy grillowe innych producentów są zwykle mniejsze przez co borykają się z problemem utraty stabilności grilla przy otwartej pokrywie. Tak, ten problem jest oczywisty, ponieważ można go łatwo zauważyć i zrozumieć zaraz po otwarciu pokrywy. Grill obraca się do tyłu. KamadoClub rozwiązał ten problem.


  • Po ósme, boczne półki grilla PRO 2 mają solidne, grube stalowe wsporniki, dzięki którym są bardziej obciążone. Grubość elementów mocujących wynosi 0,5 cm, a same wsporniki są podwójne i rozciągają się na cały spód półki bocznej. Dodatkowo boczne półki posiadają przedłużone uchwyty do mocowania akcesoriów grillowych (narzędzia, szczotka do czyszczenia grilla, rękawiczki itp.). Wsporniki te nie wystają spod półki, dzięki czemu prezentują się estetycznie i co najważniejsze są wygodne. Same stoliki boczne i uchwyt grilla są daleko od korpusu grilla, dzięki czemu nie są narażone na temperatury emitowane przez korpus. Uchwyty innych producentów są inne, ale często stosuje się haczyki, które wystają z bocznych półek pod grillem i powodują niedogodności podczas grillowania. Również zapięcia w tej części innych producentów są cieńsze i krótsze, przez co są bardziej narażone na uszkodzenie pod wpływem wagi.


  • Po dziewiąte, grille PRO 2 są wyposażone w uszczelkę z włókna szklanego. Odporność na temperaturę tej uszczelki to, aż 540 C. Uszczelka ta jest łatwa do wyczyszczenia zwykłą gąbką, jej czas zużycia zależy od intensywności grillowania, ale jest znacznie dłuższy niż uszczelek wykonanych z innych materiałów. Ta uszczelka jest najlepszym rozwiązaniem, jakie można zastosować w grillach typu kamado. Uszczelki innych producentów są inne. Często sami nie rozumieją, dlaczego uszczelka jest potrzebna i jakie jest jej przeznaczenie poza szczelnością. Rzadko uwzględnia się wygodne czyszczenie uszczelek i ich żywotność. Tutaj KamadoClub ma przewagęNasze uszczelki zostały przetestowane i udowodniono, że to tkanina z włókna szklanego o składzie stalowym, która jest odporna zarówno na temperaturę, jak i uszkodzenia mechaniczne.


  • Po dziesiąte, w grillach PRO 2 wewnętrzna objętość grilla została zwiększana poprzez powiększenie wysokości pokrywy grilla i korpusu. To rozwiązanie technologiczne pozwoliło lepiej wykorzystać wewnętrzną objętość grilla oraz poprawić kontrolę przepływu temperatury. Grille innych producentów zwykle wyglądają dokładnie tak samo. Zwykle nie wprowadzają żadnych zmian w konstrukcjach grilla i nie starają się ulepszać procesów. Oczekują, że klient nie odczuje różnicy. Dla szukających perfekcji taki model grilla jest nie do zaakceptowania. Tak, często można usłyszeć powiedzenia typu „wszystkie pieką tak samo”, „tu nie ma nic specjalnego”, „wyprodukowano w tej samej fabryce”, „nie widzę tu żadnych różnic” i tak dalej. A jednak. Różnice są i nie są nieistotne. Wpływ kopuły i jej kształtu daje pewny, regularny wzrost temperatury wzdłuż boków grilla. Głębsze dno grilla pozwala na obniżenie węgla drzewnego, dzięki czemu ciepło z rozżarzonych kawałków nie sięga grillowanych potraw i pozwala kontrolować proces przez co pierwsze błędy niedoświadczonego grillmena nie są tak odczuwalne ;)


  • Kolejnym atutem jest fakt, iż termometry zastosowane do grilli KamadoClub są oddalone od obudowy, aby zmniejszyć ryzyko przegrzania termostatu. Ponadto nowe termometry mają możliwość kalibracji. Działają niezwykle dokładnie, nie gromadzą wewnątrz wilgoci, nie blakną od słońca ani innych czynników. Nowe termometry klasy premium wytrzymują ekstremalnie wysokie temperatury grilla, Inni producenci używają standardowych termometrów do grilla. Termometry tego typu są zawodne zarówno pod względem pomiaru, wyświetlania temperatury, jak i pod względem odporności na wysokie temperatury (np. przy pieczeniu pizzy). Oto absolutna zaleta KamadoClub. * Projekt grilla KamadoClub jest opatentowany w Unii Europejskiej i posiada certyfikat EUIPO. Kupując grille KamadoClub, klient otrzymuje nie tylko wysokiej jakości grill kamado klasy premium, ale także ekskluzywny, niepowtarzalny wygląd zewnętrzny. Czym w tym też przypadku, nie mogą pochwalić się konkurenci. ;)